woensdag 12 juni 2013

Een beetje body! Belangrijk!

Een laatste groepswedstrijd. Meestal de kans om nieuw bloed even te laten ruiken aan een hoger niveau, dan gewend bij hun club. Laten ruiken hoe het voelt om op een eindtoernooi van een beetje waarde een wedstrijd te spelen. Heerlijk om een VD Hoorn, of een Depay aan het werk te zien. Ik heb natuurlijk over het jeugd EK in Israƫl,wat blijkbaar een Europees land is. Mensenrechten worden geschonden en de herinnering aan de Berlijnse muur is sterk,maar gewoon onder de Europese vlag voetballen. Niet echt een onderwerp wat er nu toe doet,maar wel leuk om even te vermelden. Niet dat dit iemand zal interesseren. Zelfs Henk Fraser zal zich niet uiten over onderdrukking,terwijl zijn voorouder maar al te goed weten hoe dat voelt.Maar ik dwaal af. Ik zou het over een wedstrijd hebben die er niet meer toe doet. Een wedstrijd die bepaalt wie de volgende tegenstander wordt van jong Oranje. Het lijkt er op dat Jong Italiƫ de tegenstander is in de halve finale,want we spelen nu tegen Jong Spanje.Het staat 0-2,en dat is nog verdiend ook!

"Hoessen zit totaal niet in de wedstrijd" Hoor ik na 20 minuten uit de mond van de commentator. Hij geeft een pass die, als Josefzoon hetzelfde inzicht had als Wijnaldum,de buitenspeler zo voor de keeper zou zetten.Neemt een aantal ballen zodanig aan dat hij ze in 1 keer doorspeelt naar spelers die juist niet in de wedstrijd zitten. Hoessen zwoegt en werkt in de eerste helft,maar heeft geen aansluiting. Fer en Clasie spelen beneden hun niveau. Clasie,liefdesbaby van Willem van Hanegem,is geen schim van zijn eerdere periode bij Feijenoord. Dat was hij aan het einde van het seizoen al niet meer,iets wat Cor Pot goed had gezien. Nu speelt hij natuurlijk niet met een Strootman of een Maher, en zal Willem dat aangrijpen in zijn Column om Cor van het nodige kritiek te zien. Willem ziet overal waar geen Feyenoorder speelt kritiek. In welk jeugd elftal dan ook. Willem geeft geen kritiek op Koeman wanneer hij Mathijssen opstelt in het eerste,maar wel op Cor als de wisselwerking tussen de Vrij en Martins Indi niet goed is. Er zal vast niet goed worden getraind. Het zal vast niet liggen aan de gewenning die spelers nodig hebben om ingespeeld te raken. Koeman heeft de kans gehad om dit geweldige koppel in het seizoen te laten groeien. Helaas stak van Van Geel ( TD van Feijenoord) daar een stokje voor. Alweer iets om totaal niet over te hebben,maar ook dat blijft leuk om over te hebben. Een ingespeelde de Vrij/Indi zou op een toernooi als deze een gouden koppel zijn. Clasie zou daarvan geprofiteerd kunnen hebben op het middenveld bij Feijenoord,en dus ook op het middenveld bij Jong Oranje. Nu staat daar een ene van Ginkel. Beter als aanvallende middenvelder.maar gestationeerd op de plek van Clasie. Cor pot is de baas,maar ik snap er niks van.

De Kritiek op Strootman is wel te begrijpen. Strootman,geboren leider en motor op het middenveld. Neergezet naast een afbouwende van Bommel om te proberen iets te leren,wat hij nog niet zou hebben.Ik heb niet gezien dat hij ook daadwerkelijk iets heeft geleerd, op het irritante gedrag in de wedstrijd na.Vaak vond ik hem zonder Van Bommel beter spelen dan met Mark. Klinkt raar,maar Mark op de CVM op 35 jarige leeftijd is zelfs voor de eredivisie teveel van het goede. Strootman heeft stilgestaan in zijn ontwikkeling,en dat zie je terug op dit EK. Wat is Strootman eigenlijk? Is het een CVM? Is het een CAM? Links op het middenveld staat vaak vermeld. Waarom zou je hem eigenlijk niet op de CVM zetten?  Heeft alles wat een CVM moet hebben. Bijna 1meter 90,80 kilo en een kop om bang van te worden. Zet hem op een middenveld waar Maher en van Ginkel aanvallend kunnen spelen en je hebt een middenveld om van te watertanden. Coach Pot denkt er niet zo over. Stationeer Strootman liever links en Maher rechts,zodat Van Ginkel ontzettend hard moet werken om als CVM te spelen. Normaliter staat van Ginkel ook aanvallend bij zijn eigen club,is het dan niet raar dat hij nu een andere positie moet vervullen? Strootman als krachtpatser en de aanvallende middenvelders Maher en van Ginkel, zou dat niet veel beter uit zijn verf komen?

Bondscoach zijn.Wat zouden nou de eisen zijn van de KNVB bij het aanstellen van een jeugdcoach? Wat heeft Cor Pot nou eigenlijk allemaal bereikt? Niet een begenadigd voetballer bij een grote club,niet een grote trainer bij een club van wereldformaat. Onder Hiddink even bij Anzi als assistent coach gezeten,iets wat hij bijna altijd heeft gedaan. De laatste keer dat hij jong Oranje onder zijn hoede nam,plaatste het zich niet voor het EK. In 2006 haalde we het Ek wel en wonnen we het ook.  eens naar deze selectie! In vergelijking een veel slechter elftal dan nu. Nu kan je natuurlijk altijd een betere coach worden dan voorheen. Met een ploeg die zoveel talent heeft,hoef je ook geen grandioze coach te zijn om zeker de halve finale te halen. Coach Pot heeft dat ook gedaan,maar kon niet verhinderen dat Spanje over ons heen danste. Niet gek met 11 andere spelers in het veld dan normaal. Waar Nuytinck ( Al zijn mensen dat niet met mij eens) een basisplaats verdiende maar nu ongemotiveerd speelde tegen Spanje, werd overlopen door een heerlijke Morata. Waar Coach Pot hopelijk inzag dat het passeren van Duarte ten opzichte van Josefzoon zelfs voor een ervaren coach als Cor,een gruwelijke beginnersfout is. Kan je dat Cor Pot kwalijk nemen? Je zou toch niet denken dat Louis van Gaal de selectie ook heeft samengesteld? Ook weer totaal niet relevant aan het spel van Oranje,maar het blijft nogmaals leuk om over te hebben. Na het EK zal Albert Stuivenberg het stokje overnemen. Succesvol met Oranje onder 17 en onder 19,maar niet echt iets betekend in het mondiale voetbal. Zal hij het talent wat er aan komt wel naar een titel leiden?

Dat leek natuurlijk op een perfecte afsluiting,maar ik ben helaas nog lang niet klaar! Ik heb nog even zin om mijn gal te spuwen op de bondscoach van het grote Oranje. Louis wil maar 1 ding,en dat is eerherstel krijgen door een titel te winnen. Het lijkt wel of hij genoegen wil nemen met een titel voor jong Oranje. Het grote Oranje zal natuurlijk nooit met deze selectie wereldkampioen worden. Hij gaat dus proberen zoveel mogelijk invloed te hebben op Cor Pot,zodat hij een beetje de credit krijgt als het toevallig lukt om de titel te pakken op dit jeugd EK. Want een titel is o zo belangrijk voor de KNVB. Kijk Bert van Oostveen stralen in de israelische zon. Bij hem gaat het allang niet meer om ontwikkeling van de spelers. Hij plant een trip voor het grote Oranje naar het verre oosten,alleen maar voor een beetje marketing. Zou hij eisen van die arme Cor om het duo de Vrij/Indi te laten spelen? Op het bevel van generaal Louis? Kijk naar Nuytinck,aanvoerder en alle duels gespeeld in de kwalificatie! Nu zit hij op de bank omdat het centrale duo van het grote Oranje blijkbaar moest spelen. Beetje raar als je het mij vraagt. Van Gaal wil zo graag spelers klaarstomen om ook maar iets te bereiken,dat hij jong Oranje ontzettend veel druk oplegt om te presteren. Presteren is een must wanneer je in het eerste speelt bij een club of het grote Oranje,maar in de jeugd gaat het om ontwikkeling. Deze ontwikkeling zien we nu plaatsvinden bij Ajax en vond al langer plaats bij Feijenoord. De jeugd is de toekomst en dat is de KNVB heel even vergeten. Er is niks met de eredivisie. Er is van alles mis met de KNVB en de aanstelling van trainers in alle gedeeltes van de jeugd. Bert van Oostveen moet opstappen en diep buigen voor wat hij doet met het voetbal in alle aspecten. Wanneer dat moment plaatsvind, zal ik weer gaan kijken naar Oranje. Hup Holland hup! Ojah Spanje wint met 3-0,voordat ik dat vergeet ;)

Dirk lammers
Alles en niks-kenner!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten