donderdag 26 juli 2018

Door wielrenners van weleer op een voetstuk te plaatsen, schonen we de sport nooit op.

Ik zat van de week in een busje op weg naar Nederland vanuit Frankrijk. Ik was daar op vakantie met vrienden in een prachtige omgeving. Het plan om ook echt te gaan fietsen werd er snel overboord gegooid door de bourgondische geur in de lucht.  Niet heel relevant voor waar ik het over ga hebben, maar we hebben nou eenmaal een inleiding nodig. Goed, we zaten dus in een busje met zijn allen. Na een paar rijden ben je elkaar wel even zat en deed ik mijn oordorpjes in en zette de radio aan. Op zoek naar een zender met veel gelul, soms wil ik gewoon gelul in plaats van muziek, kwam ik langs het Belgische radio 1. Sporza heeft een paar uur in de middag om uit te zenden vanwege de Tour de France natuurlijk. Nu is dit de eerste echte tour waar ik totaal geen interesse in toonde. Helaas in Frankrijk greep het virus mij toch heel  even en moest ik toch een etappe kijken. Daarom besloot ik toch maar om Sporza te luisteren. Niet dat er super spannend bericht werd over het verloop van een tour etappe, want het was op die bewuste Maandag een rustdag. Waarom ik dan alsnog radio Sporza liet staan vraag je je vast af. Nou, 20 jaar geleden was het de dag waarop de tour voor heel even niet de Tour de France, maar omgedoopt, wat een woordgrap, tot de Festina Tour was.

Iedereen die de tour een beetje volgt, weet wat Festina is en wat het heeft betekend voor de wielersport. Niets! maar dan ook helemaal niets!  Festina is het begin geweest van het einde van de wielersport. Nu is het lullig om alleen maar Festina te noemen, TVM was en is ook onderdeel van dit verhaal. Beide ploegen werden uit La tour dopage gezet, zoals de tour van 1998 is genoemd. Er  verdwenen 4 wielrenners uit deze tour en daardoor werd Boogerd 5de in de tour. Maar goed, ingaan op alles wat daar gebeurde is onbegonnen werk. Het was dus 20 jaar geleden dat de tour de dopage plaatsvond. Richard Virenque en Jeroen Blijlevens als hoofdrolspelers in een tour waarvan volgens mij iedereen aan de doping zat. Pantani won deze tour, dat zegt eigenlijk al genoeg. Sporza reporteerde uitgebreid over deze tour en zelfs de ploegleider van Festina kwam nog even aan het woord. Hij had het over het oprichten van WADA en over de uitgedeelde straffen aan de renners en doktoren. Deze beste man vond de straffen te hoog. Tenslotte doet iedereen het en was het de normaalste zaak van de wereld. Dat vond ik nogal raar. We moeten het maar accepteren dat het in die periode gebeurde. We mochten niet straffen. Dat is ongehoord in een Peleton waarin iedereen toch gebruikte. Saillaint detail dat het peleton een etappe neutraliseerde vawege de heksenjacht van de Franse politie. Kijk even naar de top 3 van dat klassement :

1 : Pantani
2:  Ulrich
3:  Julich.

Alle 3 later gepakt en veroordeeld voor het gebruiken van verboden middelen. Het gore lef hebben om een etappe stil te leggen, wat een hypocrieten zijn het ook.

Maar goed, ik was dus aan luisteren naar de rechtszaak om vervolgens te luisteren naar Helmut Lotti. Helmut is een Belgische zanger waarvan zijn reportoire niet relevant is voor dit verhaal. Hij was uitgenodigt om te vertellen over een item die hij heeft gedoneerd aan het wielrenmuseum in al sla je me dood dorp. Daarbij heeft hij ook een stuk geschreven wat te maken heeft met dat item. Het item is een kapotte fietshelm van Johan Museeuw, de beer van vlaanderen. De keizer van Roubaix wou nog 1 keer deze befaamde rit winnen, maar faalde en schopte zijn helm stuk. Helmut vroeg of hij de helm mocht hebben en zo kwam hij dus in het bezit van de helm van Museeuw. Prachtig verhaal eigenlijk, een helm krijgen van iemand die we in Vlaanderen, en waarschijnlijk ook daarbuiten, graag op een voetstuk plaatsen. Toen de presentator vroeg of we Museeuw kwalijk mochten nemen dat hij daarna een paar keer behoorlijk in de fouut is gegaan met doping, zei Helmut de befaamde woorden :

*Iedereen deed het. Omdat iedereen het deed, was hij alsnog de beste.*

Dit is een uitspraak die je vaak hoort. We mogen het ze niet kwalijk nemen. Het zijn nou eenmaal topsporters die er alles voor over hebben om als eerste over de streep te komen. Daarom moeten we ze maar op een voetstuk plaatsen. Dat we vanuit huis leren dat we nooit mogen vals spelen, vergeten we gemakshalve maar even. Onze wielergoden zijn valsspelers, cheaters en nog veel meer, maar geen helden.

Vraag een Nederlander of een Belg naar de grootste wielrenner aller tijden en zelfs de Nederlander zal Eddy Merkx noemen. Nog zo'n gemaakte held. Won 5 keer de Tour de France. Dat hij buiten de tour maar liefst 5 keer gepakt werd voor het gebruik van verboden middelen, is iedereen weer vergeten. Mart Smeets vertelde ooit een anekdote over Merkx. Eddy zou een keer huilend naar hem zijn toegekomen en verteld hebben dat hij maar van 1 keer afwist. Voor de rest had hij geen idee wat er in de spuitjes zat en dat hij de dokter blindelings vertrouwde. Dit geloof je toch zelf toch niet. Aan de andere kant, Het is wel Smeets die dit vertelde. Diezeflde Smeets kwam bijna klaar toen Vinokourov, wie kent hem niet, de Olympische wegwedstrijd in Londen won. Niets dan lof voor de grootheid van deze renner, ik kan het hem nog steeds horen zeggen. Vino is volgens mij de meest gepakte renner in de history van het wielrennen. Toch plaatsen we ook deze man op een voetstuk.

Dit is nou exact waarom het wielrennen nooit een schone sport gaat worden. We roepen nu heel hard dat de sport schoner is, terwijl er waarschijnlijk nog steeds genoeg gebruikt is en gaat gebruikt worden. We eren namelijk vals spelers alsof het goden zijn die niks fout kunnen doen. We moeten stoppen met het vereren van deze charlatans. Misschien beseffen de sporters dan eindelijk dat het misleiden van de wielerfans niet loont. Eddy Merkx, Hinault, Indurain, Virenque, Jalabert, Vinokourov, Pantani, Museeuw, Blijlevens en helemaal onze eigen Boogerd. Boogerd geeft graag toe dat hij wel eens doping heeft gebruikt, maar tijdens zijn overwinning op de Alpe de Huez helemaal schoon was. Dat is pas ballen hebben.

Ik heb voor 1 doping renner wel respect. Zijn naam luid Jan Ulrich. Toen Amstrong al zijn 7 tourzeges kwijtraakte, zou Ulrich er 4 op zijn naam krijgen. Ulrich weigerde, Ulrich gebruikte net zo hard namelijk. In plaast van een charlatan uit te hangen, speelde hij open kaart. Hij wou niet vereerd worden, hij was liever de eeuwige tweede. Vind ik Nobel. Dit zouden meer mensen moeten doen. Zoek  bijvoorbeeld eens op hoevaak Valverde gepakt is, het is om te lachen. Rijd trouwens gewoon gewoon rond. Zal vereerd worden als hij besluit te stoppen. Want lets face it, schoon gaat de sport nooit worden!

Een peleton vol met Charlatans..........Was ook een heerlijke titel geweest trouwens!
Valverde : Zoek effe op hoevaak hij al gepakt is, kan je lachen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten